Latest post of the previous page:
INDUSTRIA E QUMESHTITVI - KONTROLLI I CILESISE SE KULLOSHTRES:
Kulloshtra eshte me cilesi më te larte, kur merret nga lopet e moshuara dhe te shendeteshme qe jane ushqyer në kullota ne kushte te mira dhe te va-ksinuara sipas rregullave. Në qofte se ushqimi i lopeve gjate shtatezanise eshte i varfer ne Vitamine A dhe E kjo ndikon edhe ne kulloshter. Eshte mire te perdoren ene te veçanta per depozitimin dhe ruajtjen e kulloshtres ne gjendje te ngrire, sa-po grumbullohet duhet te ftohet qe te mos lejohet shtimi i baktereve, ne kete menyre nuk humbe cilesite dhe permbajtjen e antitrupave per kohe te gjate deri ne muaj, kete nuk duhet t`a harrojne ata që me-rren me trajtimin e kulloshtres por edhe konsumatoret para se te perdoret kulloshtra duhet te ngrohet paraprakisht gradualisht ne banjo me uje te ngrohte me temperature rreth 38 – 40 grade C dhe asnjehere te mos perdoret mikrovala.
Sipas fermerve dhe perpunuesve te qumeshtit ne Irlande, kulloshtra ruhet mire ne frigorifer sepse aty ruhen cilesite dhe bakteret qe permban. Eshte e rendesishme per shkrirjen, ngandonjehere eshte e nevojshme më shum se 1 ore, varet edhe nga madhesia e enes, po te veprohet ndryshe ulet cilesia e saje, mire eshte te mbahet ne ene te mbyllura dhe mbasi nxirren nga frigoriferi zhyten ne uje te ngrohte por jo i nxehte!!!
Çdo gjë shkon në rregull ne temperaturen e dhomes thone ferme-ret dhe mbahet deri sa te shkrije plotesisht.
Si kontrollohet cilesia e kulloshtres.
Do të ishte e pafalshme sikur të konsumohet ashtu e fresket e cila sa-po ka dale nga gjiri!!!! Kurrë mos harroni se eshte thike me dy presa, vertetë ka te gjitha vetitë dhe perbersit e kulloshtres POR të jeni te sigurte se permban ngarkese te larte bakteriale ku përveç baktereve jo te demeshme ka edhe patogjene, pasojat i llogaritni vet.
Po përpiqem të pershkruaj metodat e koheve te fundit që rrisin shpejtësinë dhe saktësinë e analizës, nga ana tjetër të jenë sa më te thjeshta të mund-ëshme per t`u zbatuar që kane të bëjnë me sektorin e blegtorisë, përkatësisht me mjekësinë veterinare.
Një analizë e thjeshte:
Në 10 ml colostrum, futet 0,1 - 0,14 g pluhur i acidit askorbik, për-caktohet cilësi e mirë e kolostrumit në qofte se mungojne ndryshime të dukëshme.
Përqindja më e madhe e vdekjes së viçave të porsalindur eshtë në moshën profilaktike - 15 ditët e para pas lindjes dhe një nga arësyet është cilësia e dobët e kolostrumit. Transferimi pasiv i imunitetit nga nena deri tek i porsalinduri me anen e kolostrumit është teper i rëndësishëm sepse në ditët e para të jetës nuk ka sintezë të imuno-globulinave të tyre. Në lidhje me sa më sipër, është shumë e rëndë-sishme të ushqeni të porsalindurit me kolo-strum me cilësi të lartë në të gjitha aspektet, d.m.th. colostrum duhet marrë nga lopët e shëndetëshme. Pirja e kolostrumit dhe qumështit të lopëve me ma-stit dhe acidozë, nga te porsalindurit çon në dispepsi dhe shum shpesh në vdekje në 15 ditët e para të jetës. Nuk është gjithmonë e mundur të identifikohen të gjitha lopët me acidozë metabolike në kohë, pasi këto verifikime -shpesh kryhen në mënyrë selektive, dhe një numër i madh i kafshëve me patologji dhe çrregullime metab-olike mbeten të pa zbuluara.
Përcaktimi i cilësisë së kolostrumit shpesh kërkon kushte laboratorike dhe kryerje sistematike të këtyre analiza gjë që nuk është gjith-monë e mundur në ferma për arsye të ndryshme.
Të gjithë këta faktorë kanë nxitur ekspertet të kërkojnë metoda të shpejta dhe efektive për vlerësimin e cilësisë së kolostrumit që do të përdoret për të ushqyer viçat e porsalindur.
. Metoda e njohur, e cila konsiston në përdorimin e testeve të mastitit – siç eshte testi i mastitit në Kaliforni (KMT), e propozuar që në 1957 nga shke-ncëtarët amerikanë.
Kjo provë konsiston në përzierjen e vëllimeve të barabarta të qum-ështit (kulloshtres) dhe solucionit të reagentit (3-5%), e ndjekur nga përzierja e tyre në pllaka kur mbas 5-10 sekonda formohet një masë e ngjashme me pelte tregon një përmbajtje të shtuar të qelizave në te.
Detyra është të përmirësojmë saktësinë e analizës, të zvogëlojmë kohën për përcaktimin e cilësisë së kolostrumit dhe refuzimin e kolostrumit me cilësi të ulët.
. Metoda tjeter e thjeshte është si më poshtë. Pas mjeljes, 10 ml ko-lostrum hidhen ne në një epruvete, pastaj shtohet sasia e duhur e acidit askorbik. Acidi askorbik (vitamina C) shtohet në formë pluhuri. Kur kolostrumi "ështe i shëndetshëm", nuk pëson ndonjë ndryshim të dukshëm. Në të njëjtën kohë, kur shtoni acid Askorbik në colostrum me "acidosis" dhe lopët me mastit, colostrum pëson shpejt ndryshime = (koagulon proteina).
. Testet laboratorike kanë treguar se colostrum "acid" ka një aciditet të lartë, kjo në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rezistencën e molekulave të proteinave (imunoglobulinat, kazeina, etj.) ndaj faktorëve të koagulimit, në veçanti ndaj acideve, e cila shoqërohet me afrimin e vlerave të pH të kol-ostrumit "acid" në "pikën izoelektrike" karakteristike e këtyre proteina.
Shtimi i 0,08 g pluhur të acidit askorbik në 10 ml kolostrum nga lo-pët e sëmura çon në shfaqjen e shenjave vizuale të mpiksjes së proteinave (zierjes). Optimale është futja e 0,1-0,14 g pluhur të ac-idit askorbik për 10 ml kolostrum, ndërsa vërehet koagulimi i prot-einave (zierja). Futja e një sasie më të madhe të pluhurit të acidit askorbik në kolostrum me cilësi të dobët është jopraktike, pasi efekti nuk është i shtuar. Metoda për përcaktimin e cilësisë së dobët të kolostrumit duke përdorur pluhurin e acidit askorbik është e shpejtë, e saktë, ajo mund të kryhet direkt në vendin e punës dhe zvogëlon përqindjen e vdekjes së viçave, veçanërisht në 15 ditët e para të jetës.
. Metoda për përcaktimin e cilësisë së dobët të kolostrumit është e lehtë për tu zbatuar në praktike – edhe ne stallë.
Matja e densitetit te kulloshtres
Përqendrimi i antitrupave (imunoglobulinave) në kolostrum është e një rëndësie jetësore për një fillim të mbarë të jetes se viçave por edhe per te gji-the te porsalindurit. Prandaj, kolostrumi duhet të kontrollohet rregullisht me një refraktometër Brix. Matja është hapi i parë në menaxhimin e sukse-sshëm të kolostrumit. Në këtë mëny-rë, ju do t`i garantoni viçave tuaj mbrojtje të shkëlqyer imune, ndih-moni në parandalimin e problemeve në mushkëri dhe diarresë dhe zvogëlimin e vdekshmërisë. Para çdo gjëje tjetër, është fillimi i mirë që ndikon pozitivisht në performancën gjatë gjithë jetës.
Qumështi i parë i prodhuar nga lopa pas lindjes quhet colostrum. Colostrum ka për qëllim transferimin e antitrupave të rëndësishëm nga lopa deri tek viçi. Që ky transferim të jetë i suksesshëm varet nga një numër faktorësh. Një faktor shumë i rëndësishëm është cilësia e kolostrumit.
Çfarë nënkuptojmë kur flasim për colostrum me cilësi të mirë? Para së gjithash, cilësia higjienike. Colostrum duhet të të merret nga mjelje në kushte të pastra, nuk duhet të përmbajë papastërti, nuk duhet të ndotet nga pluhuri ose insektet, përveç kësaj, përmbajtja e antitrupave në kolostrum është tepër e rëndësishme.
Ky materjal përqendrohet pikërisht në mënyrën se si funksionon, si ndiqet cilesia që nga momenti i pjelljes sepse me orë ndryshon, i bie vlera, nga ana tjeter pasojat e mundëshme nga trajtimi i pakujdeseshem dhe mundësinë tuaj të ndërhyrjes.
PS!!!! Lënda e thatë = cilësi
Cilësia e kolostrumit lidhet drejtpërdrejt me përmbajtjen e eleme-nteve fikse në të, e quajtur edhe lëndë e thatë. Sa më shumë lëndë e thatë të ketë, aq më e mirë është cilësia. Qumështi normal i lopës përmban 12.5% lëndë të thatë kurse colostrumi i freskët më shumë se 25%. Ka disa mënyra për të matur përmbajtjen e lëndës së thatë: dërgimi i mostrës në laborator - zgjat shumë, prandaj mund te përdorni:
. një kolostrometër = instrument qelqi delikat.
. një refraktometër (Brix) = instrument preciz dhe praktik.
Për zbulimin e shpejtë të përmbajtjes së lëndës së thatë rekoma-ndohet Refraktometër Brix.
Si punon?
REFRAKTOMETER PER PERCAKTIMIN E CILESISE SE KULLOSHTRES
Përshkrimi
• pajisje për përcaktimin e shpejtë dhe të saktë të cilësisë së kull-oshtres;
• me vetëm një vështrim përmes lenteve, mund të vendoset cilësia e kulloshtres;
• për të studiuar kulloshtren e lopëve dhe kuajve.
Si veprohet:
Me një refraktometër Brix, thyerja e dritës matet përmes një tret-ësire. shkalla e thyerjes lidhet me sasinë e lëndës së thatë të pranishme në tretësirë. Sa më e madhe të jetë lënda e thatë, aq më e lartë është vlera e Brix, raporti i Brix me lëndën e thatë është rreth 1: 1. Kjo do të thotë që, për shem-bull, 15% e Brix është ekuivalente me rreth 15% të lëndës së thatë. Për më tepër, një përmbajtje e lë-ndës së thatë në kulloshter mbi 19% është e lidhur me sasinë e ant-itr-upave (IgG).
Lidhja Brix - lëndë e thatë – IgG e bën të lehtë përcaktimin e cilës-isë së kolostrumit duke përdorur refraktometrin Brix.
Colostrum mund të ketë një vlerë shumë të ulët Brix (12-16%), në këtë rast, lopa ka humbur shumë kulloshter para se të lindë, kështu që qumështi pas lindjes në të vërtetë nuk është më colostrum i vër-tetë por më e varfer. Colostrum me një vlerë Brix prej 17-22% nuk është aq i preferuar dhe nuk kesh-illohet t'u jepet viçave. Nëse vlera e Brix është shpesh shumë e ulët, diçka nuk shkon mire, analizoni regjimin gjatë periudhës së tharjes dhe atë gjatë periudhës së lind-jes së bashku me zooteknikun – këshilltarin e ushqimit. Nëse është e nevojshme, racioni duhet të ndryshohet.
Një kolostrum (kulloshter) mbi 23% konsiderohet i mirë, ndersa kur permban mbi 26% eshte i shkëlqyeshëm. Në prani të një kolostrumi prej më shumë se 26%, një bollëk antitrupash i sigurohet viçit me një litër dhe më pak. Në përmbledhje: sa më e lartë të jetë vlera Brix, aq më e mirë është cilësia e kolostrumit.
Pse duhet të matet? Me pak fjalë: të matësh është të dish. Nuk është e mundur të përcaktohet cilësia e kolostrumit me sy, pse është e verdhë nuk do të thotë domosdoshmërisht se cilësia është më e mirë. Matja e rregullt ju lejon të keni një pasqyrë të plotë të variacioneve të mundëshme për sasinë e an-titrupave në bagëtite qe mbarështroni. Duke e ditur këtë, ju mund të merrni masa ose të keni konfirmim se qasja juaj është e saktë. Për shumë ferm-erë, matja është hapi i parë drejt optimizimit të menaxhimit të kolostrumit, duke rezultuar në rritjen më të mirë të viçit.
Faktorët që duhet të merren parasysh:
Në pjelljen e pare vlera e Brix është shpesh më e ulët, më vonë në rastin e lopëve në lindjen e dytë dhe të tretë, vlera e Brix përmirë-sohet vazhdimisht Në prani të një prodhimi të lartë të qumështit pas lindjes, vlera e Brix shpesh është më e ulët, humbja e qumështit para lindjes zvogëlon vlerën e Brix, një mjelje e vonuar (pas 6 or-ësh) ul vlerën e Brix, vaksinimet gjatë shtatëzënësisë nuk ndikojnë në vlerën e Brix Ushqimi në periudhën e thatë nuk ndikon veçanë-risht në vlerën e Brix
Për te siguruar cilesi te mire është i rëndësishëm densiteti– (dend-ësia) kolostrumit i cili matet me një kolostrometër. Mos përdorni kolostrum as nga lopët e sëmura dhe as nga primatët, ku përqend-rimi i antitrupave është vetëm 70% i permbajtjes normale. Për këtë qëllim, veçanërisht në fermat e vogla dhe të mesme, është e nevoj-shme të krijohet një bazë për ngrirjen e colostrumit që mund të pë-rdoret për 6 muajt e ardhshëm, ruhet në një temperaturë prej -18 grade C.
Edhe në rastin e menaxhimit të mirë të kolostrumit, pasterizimi çon në përmirësimin e mëtejshëm të shëndetit.
Sistemi imunitar i viçave para se të hiqen nga gjiri varet drejtpërdr-ejt nga sasia dhe cilësia e kolostrumit të marrë gjatë orëve të para të jetës. Viçave duhet t'u jepet kolostrum sa më shpejt të jetë e mundur pas lindjes, me të paktën 4-6 litra të gëlltitura brenda 8 orëve të para. Nëse transferimi pasiv i imunitetit dështon, numri i sëmu-ndjeve të aparatit të frymëmarrjes dhe traktit digjestiv mund të rrit-et, ashtu si edhe vdekshmëria.
Pikat kryesore të hulumtimit. Pasterizimi i kolostrumit ose qumështit zvogëlon ngarkesën bakteriale pa ndikuar negativisht në cilësinë ushqyerja me kolostrum të pasterizuar dhe qumësht ka-limtar përmirëson shëndetin dhe zvogëlon vdekshmërinë e viçit në 3 javët e para të jetës gjithashtu paste-rizimi përmirëson cilësinë e kolostrumi, menaxhimi i kujdesshëm i praktikave higjienike në administrimin e kolostrumit ësh-të jetik për të forcuar shë-ndetin, kur ruhet dhe administrohet higjenikisht, si kolostrumi ashtu edhe qumështi menjanohet përmbajtja e baktereve dhe patogjenëve të tjerë që mund të ndikojnë seriozisht në shëndetin e te porsalindu-rit. Pasterizimi i kolostrumit dhe qumështit ul ndjeshëm ngarkesën bakteriale duke ruajtur cilësine e lartë dhe pa ndryshuar faktorët ushqyes. Pasterizimi i kolostrumit zvogëlon sëmundjet neonatale dhe vdekshmërinë e viçave.
Në hulumtimin e titulluar "Colostrum dhe pasterizimi i qumështit “ konfirmohet përmirësimi i gjendjes shëndetësore dhe ulet vdekshmëria në viçat neonatalë që marrin sasine e duhur të kolostru-mit.
" Armengol dhe Fraile paraqesin një studim që përfshin 587 viça Holstein të porsalindur, ku vlerësohet me të dhena studimore, pasterizimi në fermë i colostrum mund të përmirësojë statusin shënde-tësor, të zvogëlojë numrin e sëmundjeve neonatale dhe të zvogël-ojë vdekshmërinë gjatë 3 javëve të para të jetës së viçave që marrin sasi të përshtatshme të colostrum. Rezultatet u krahasuan me viçat që marrin sasi të ngjashme të colostrum të pa-pasterizuar dhe qum-ësht me cilësi të ngjashme.
. Matja e cilësisë së kolostrumit me një refraktometër Brix është një metodë praktike për të siguruar kolostrum me cilësi të mirë IgG shihet si treguesi më i besueshëm për verifikimin e transferimit të imunitetit pasiv tek viçat e porsalindur. Nëse arrijnë një nivel IgG në serum ≥ 10 g / L në një mostër të marrë ndërmjet 1 dhe 7 ditëve pas lindjes, transferimi konsiderohet i suksesshëm. Për të arritur kë-të nivel të imunitetit pasiv, p.sh. per viçat duhet të ushqehen të pa-ktën 3-4 litra kolostrum me cilësi të mirë brenda 6 orëve nga lindja. Duke supozuar që ata duhet të marrin 100 deri 200 g IgG që të sigurohet imunitet i mirë, një përqendrim i IgG në kolostrumin e lopës prej 50 g / L konsiderohet si një vlerë e prerë në vlerësimin e cilësisë së kolo-strumit.
Një studim amerikan i 827 mostrave në 67 ferma tregoi se gati 30% e mostrave të kolostrumit kishin një përqendrim IgG <50 g / L.
Një studim më i fundit i kryer në Holandë tregoi rezultate të ngja-shme: 65% e mostrave të kolostrumit të testuar ishin me cilësi të mirë, 18% të moderuar dhe 17% ishin me cilësi të dobët. Prandaj është e rëndësishme që fermerët të matin cilësinë e kolostrumit. Testi radial i imunodifuzionit (RID) konsiderohet si metoda stand-arde për matjen e anti-trupave kolostralë Matja e peshës specifike është propozuar si një mënyrë për të vlerësuar cil-ësinë e kolostr-umit, por disavantazhi kryesor është brishtësia e kolostrimetrit dhe nevoja për ta pastruar shpesh midis dy matjeve. Vlerësimi i ngjyrave provoi të mos jetë mjaft i besueshëm
Një matës portativ Brix mund të përdoret për të matur përqendrimin e sheqerit në disa pika të colostrum. Indeksi i përthyerjes, i konvertuar në një shkallë Brix, mund të përdoret për të dalluar cilësinë e mirë (IgG ≥ 50 g / L) nga colostrum me cilësi të dobët (IgG <50 g / L)
Matja e cilësisë së kolostrumit me një refraktometër Brix është një metodë praktike për matjen e niveleve të antitrupave kolostral Duhet të përdoret kolostrum me vlerë Brix ≥ 22% Colostrum me një vlerë Brix <18% duhet të hidhet poshtë Nëse kolostrumi ka një vlerë Brix ≥ 18% por <22%, duhet të konsiderohet e pranueshme, duke shfrytezuar informacionet nga hulumtimet e bera nga studju-esit, është propozuar që të përdoret një vlerë e prerë prej 22% për të zgjedhur colostrum me cilësi të mirë dhe e perhtateshme edhe per ngrirje.
Eshte konkludua se matja e vlerës së Brix me një refraktometër është një metodë praktike për testimin e cilësisë së kolostrumit në fermë.
A e dini se; Një studim Hollandez, vetëm 65% e mostrave të kolostrumit të testuar ishin të një cilësie të mire.!!!!!!!! Mendoni se çfare ndodhe ne vendet e tjera!!???