Latest post of the previous page:
INDUSTRIA E QUMESHTITSI FABRIKOHET QUMESHTI PER LATANTE DHE FEMIJE TE VEGJEL ?
"Qumështi më i mirë sipas mendimit tuaj," thotë një reklamë e famshme. Por kutia e qumështit nuk duket aq afër natyralit!!!
Si bëhet qumështi per bebet? Zgjedhja e duhur për fëmijën tuaj.
Ajo që ka rendesi eshte eshte perberja e qumeshtit per bebet, e cila realizohet sipas Urdhereses per prodhuesin dhe ka si qellim te kete perberjen SA MË AFER te qumeshtit te NENES sepse perberja e ketyre dy qumeshtrave ndryshon.
Qumesht pluhur per moshen e 1- pare dhe 2 – te dyte:
Se pari, qumeshti skremohet plotesisht, mbasi pasterizohet hollohet me qellim qe te arrihet permbajtja e nevojshme e proteinave pastaj i shtohen LAKTOZA ose GLUKOZA, dekstrine-maltoze, vitaminat (В1, В3, В5, В6, В9, С, D, Е), mineralet( natriumi, magnezi, kalciumi, hekuri, zinku, bakri, kaliumi, mangani) dhe aminoacidet (arginine,histidine, taurine, karnitine).
Kjo perzjerje pasterizohet perseri, para se te homgjenizohet me yndyrna te ndryshme bimore; luledielli, kokosi, misri …) qe plotesojne nevojat per yndyre per beben.
Per te arritur perzjerjen e plote, prodhuesit përdorin emulsifikues të tillë si lecitine soje. Përzierja pastaj u përqendrohet (koncentrohet) dhe me tej kalon ne tharje me metoden e pulverizimit duke rene ne kontakt me ajrin e nxehtë në 75 ° C).
VO!
Prodhuesi mund të përfshijë në recetë: vaj peshku për pasurimin e preparatit me yndyrë poliedaturi esenciale, acid docosahexaenoic (DHA), bakteret e dobishme të gjalla, probiotikë të njohur, fibra stimulon florën e zorrëve, të quajtur prebiotikë, choline, një substancë e gjetur në qumështin e NENES që ndërmjetëson zhvillimin e trurit të foshnjës, nukleotide, komponimet që gjenden edhe në qumështin e gjirit që kontribuojnë në shëndetin e zorrëve dhe forcimin e sistemit imune të foshnjës.
Përbërësit vendosen së bashku, homogjenizohen dhe pastaj përzierja sterilizohet për disa sekonda në 130-140 ° C për 2-3 sekonda.
PS!
Mbaj në mend disa dekada më pare, si u zhvilluan ngjarjet lidhur me pergatitjen e ushqimeve per latantet; duke u bazuar ne nje studim te kryer nga specialistet tone per prodhimin e ushqimeve per femije te vegjel LATANTI – 1 dhe LATANTI -2 duke shfrytezuar fabriken e prodhimit te qumeshtit pluhur dhe te kondensuar Shkoder.
Per te bere nje pune sa me te persosur u krijua nje grup me specialiste te ndryshem do te merrnim eksperiencen me te mire ne disa vende te Europes perfshi ketu edhe Gjermania ku edhe gjetem zgjidhjen më te mire, pranuam sugjerimin teknik te gjermaneve; Nuk keni pse t`i ndryshoni destinacionin Fabrikes se qumeshtit pluhur dhe te kondensuar me kete tekologji te persosur (Amerikane) e cila edhe sot eshte konform standarteve nderkombetare, por ju rekomandojme te bejme objekt te ri duke zbatuar teknologjine gjermane, sigurisht kjo e rriste vleren e objektit (por ishte varianti me i pranueshem) dhe per kete shkak nuk u realizua, POR ajo që dua te them; procedura teknologjike ishte pikërisht kjo qe pershkrova më lart, dhe jemi te bindur per cilesine e produkteve kete e tregonte fytyra e femijve gjerman.
Vertete eshte e pamundur te arrihet qumeshtit I NENES ai eshte I BEKUAR por nenat e reja duhet t`a dijne dhe te kene besim se ky eshte maksimumi i kontributit shkencor, un mendoj se duhet te rrisin dijenite teknike dhe vleren ushqyese te ushqimeve per femijet e vegjel me baze qumeshtin, kjo realizohet duke mbajtur afer librin dhe keshillat e mjekut dhe jo çfare flitet ne rruge etj
Pse qumështi i lopës nuk është i përshtatshëm për foshnjet?
Qumështi i lopës ka disa disavantazhe që shpjegojnë pse nuk është i përshtatshëm për bebet.
E para përmban tre herë më shumë proteina se sa qumështi i gjirit, dhe kjo nuk është e mirë: Kazeina (e patretur) dhe proteina jo e mjaftueshme për t'u tretur (shih grafikun). yndyra e larte në qumështin e lopës me acide yndyrore te ngopur, por nuk siguron sasine e mjaftueshme të polyunsaturated (omega-6 dhe omega-3) thelbësore për zhvillimin e trurit dhe vizionin. Karbohidratet anësore: përmbajnë më pak laktoze. Së fundi, qumështi i lopës ka mungesë të vitaminave dhe hekurit. Nga ana tjetër, përmban më shumë minerale, të tilla si natrium dhe kalcium.
Para së gjithash, mbani mend rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, të cilat këshillojnë dhënien e gjirit deri në 6 muaj dhe më pas të futni një dietë cilësore, ndërsa të vazhdojë ushqyerja me gji deri në 2 vjet e më shumë. Megjithatë, Franca është një vend ku ushqehet me gji shumë pak, ka normat më të ulëta në botë! Pas 12 javëve, 70% e nënave franceze ndalojne dhënien e gjirit.
(Subjekti i ushqyerjes me gji kundrejt ushqimit të shishe është diskutuar vazhdimisht.)
Pse t'i japim qumësht te "transformuar" fëmijës tonë, në vend që t'i japim atij një qumësht të lopës organike dhe natyrale?
Para së gjithash, sepse qumështi i lopës organike përmban 3 herë më shumë proteina se qumështi i gjirit. Dhe mbi-konsumimi i proteinave dëmton veshkat e foshnjeve duke rritur rrezikun e obezitetit tek fëmijët dhe adoleshentët.
Pastaj, qumështi i lopës, aq organik siç është, nuk siguron mjaft yndyrna polyunsaturated, thelbësore për zhvillimin e trurit dhe vizionit. Është gjithashtu i mangët në vitamina dhe hekur, por shumë i pasur me fosfor .... Kjo është arsyeja pse është e domosdoshme ta "transformosh" atë.
Qumështi i gjirit natyrisht ka të gjitha përmasat e duhura.
Po qumësht i dhise?
Ashtu si qumështi i lopës, edhe qumështi i dhisë përmban proteina shumë më pak, por nuk mund t`i jepet si i tillë bebeve:
Eshte shumë i pasur me kripëra minerale (që mund të shkaktojnë probleme në veshka) shumë i dobët në disa vitamina dhe acide yndyrore esenciale, etj.
Keta jane arësyetë pse duhet të ndryshohet në mënyrë që të "zëvendësojë" qumështin e gjirit. Natyrisht qumështi i dhisë do të ishte më i tretshëm sesa qumështi i lopës, dhe më afër përbërjes me qumështiin e NENES.
E RËNDESISHME!!!
Para se të zgjidhni qumështin tuaj, gjëja më e rëndësishme është të kontrolloni se qumështi juaj është "infantil", “ Per BEBE”që do të thotë, i vërtetuar nga Direktiva Evropiane CE / 2006/141, e cila imponon prodhuesit të gjitha modifikimet e nevojshme për të qenë 'mirë' për foshnjën asnje hap nuk duhet bere pa u sqaruar kjo.
Çfarë duhet të bëni me një fëmijë alergjik ndaj qumështit të lopës?
Gjëja e parë që duhet të dish: rreth 8% e foshnjave ndjekin një dietë specifike kur në realitet vetëm 2% e tyre kanë një alergji të vërtetë!!!!?. Për të diagnostikuar një alergji, është e nevojshme një ekzaminim specifik.
Për 0.5% të foshnjave, është në fakt një alergji ndaj sheqerit (laktozës) që përmbahen në qumësht, madje edhe organik, gjë që është problem. Për informacion, kjo laktozë gjendet gjithashtu edhe në qumështin e nënës dhe në qumështin e dhisë.
Për 1.5% të foshnjave, është një alergji ndaj proteinave të qumështit të lopës, e cila zhduket në 90% të rasteve rreth 3 vjeç nëse fëmija është ndjekur. Shfaqjet e kësaj alergjie janë të dukshme menjëherë dhe shumica e kohës janë dermatologjike: urtikaria, ekzema. Në këto raste, dhe pas shqyrtimit, është mjeku që do të rekomandoje zëvendësuesin.
Cilat janë 3 gjërat që duhet të kontrolloni kur zgjedhni qumësht per bebe (qumësht lopë apo qumësht)?
• Preferoni qumështin organik. Dihet se fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj efekteve të kimikateve. Sipas një studimi të vitit 2002 nga
Cynthia L. Curl (Perspektiva e Shëndetit Mjedisor), mbetjet e pesticideve janë gjashtë herë më të ulëta për fëmijët që konsumojnë ushqime organike (përfshirë qumështin organik) sesa ata që hanë e produkte nga bujqësia konvencionale. Sipas një studimi Inserm, botuar në shkurtin e kaluar në British Journal of Nutrition, eshte konsideruar studimi më i madh ne bote, më shumë se 62,000 pjesëmarrësve të vëzhguar gjatë më shumë se 3 vjetësh, sa i përket sjelljes. Sipas kësaj, ushqimi organik siguron 31% probabilitet më të vogël të obezitetit. Dy hipoteza janë të avancuara: 1 / konsumatorët organikë kanë de facto një dietë të ekuilibruar dhe 2 / pesticidet janë kryesisht disruptorë endokrin. Shumica e tyre modifikojnë rregulloret biologjike të tilla si stimulimi i mbushjes së indeve dhjamore nga lipidet ose metabolizmin e glukozës. Ky studim duhet të konfirmohet me rritjen e të dhënave të Planit të Vëzhgimit.
• Shmangni vajin e palmes. Nga njëra anë për shkak të rreziqeve të tij ekologjike dhe etike, dhe nga ana tjetër për shkak të toksicitetit në rastin e vajrave të përpunuara për industrinë ushqimore.
• Preferoni një qumësht me probiotikë (Bifidus, Bifidobacteria, etj. = Jane baktere qe dijne te bejne vetem pune te mira ne organizmin e njeriut) Për të shmangur dhimbjen e stomakut të fëmijës tuaj! Sot, shumë prodhues kanë shtuar produktet e tyre, sepse studimet kanë tendencë të provojnë se ato e forcojnë florën e zorrëve, lehtësojnë tretjen dhe stimulojnë mbrojtjen imunale (kjo është edhe arsyeja pse mjekët ndonjëherë përshkruajnë (japin recete) kur foshnja ka dhimbje të stomakut - barkut).
Cilat qumeshtra përmbushin këto kërkesa?
Spas një materjali dhe kerkimeve të bera në mënyrë të pavarur ne tregun francez, kam arritur te vleresoj disa formula organike foshnjore që plotësojnë këto kërkesa: BABYBIO, Prémilait dhe Biostime, ky I fundit sapo ka ardhur në tregun francez me dy veçori që nuk i kanë produktet e tjere organike: origjina dhe shija .
1. Origjina e qumështit organik Biostime është identifikuar: është Isigny-Sainte-Mer, në Normandinë. Këto ferma rrisin lopët e tyre pa stres, duke siguruar një qumesht cilesore dhe teper te sigurte, janë të vendosura brenda fermes - 30.km
2. Një shije e vërtetë e qumështit. Personalisht, kam gjetur pluhur qumështi qe jo vetëm që nuk ndjehen shtesat, por me të vërtetë kishte një shije të çuditshme. Por mos harroni se asgjë nuk do të zëvendësojë cilësitë ushqyese të qumështit të NENES.
Burimet:
1.Host A Halken S, Jacobsen HP, Christensen EI, Herskind AM Plesner K. garë klinik i alergji proteina qumështi / intolerancës dhe atopic sëmundjeve lopësh në fëmijërinë Pediatr alergji Imunologjisë 2002; 13 (Suppl 15)
Lait de vache - Qumeshti I lopes
Lait maternel - Qumeshti i NENES
Lactel Milumel I
Proteines soluble - Proteina te tretura
I referoht fotos: