Latest post of the previous page:
INDUSTRIA E QUMESHTIT VAZHDIM.....QUMËSHTI PA LAKTOZË.
Intoleranca ndaj laktozës nuk do të thotë t`i privosh vehtes produktet e qumështi! “eshte denim i rendë”. Mendjet e ndritura nepermjet studimeve shkencore na kanë dhene zgjidhjet, thjeshte nga ne mbetet t`i zbatojmë.
(PS!!! Më ka ndodhë keshtu, rastesisht një person më tha se tashmë armiku kryesore per shendetin e njeriut eshte qumeshti dhe produktet e tij!!! = Thënie tipike e ekstremistve, mungesë njohurishë dhe "opozitarë të qumeshtit". Çudia më e madhe e të gjitha kohrave!!! Kur e pyeta se si e ka zgjidhë problemin e amino-acidev qe ndodhen vetem ne produktet e qumeshtit që disa prej tyre janë të pazevendesueshem dhe që marrin pjese ne shtimin e qelizave në trupi tone?? Gjithashtu si e zgjidhe problemin e balancimit te mikroflores në aparatin tretes – asimilim, më tha se nuk marr vesh nga kjo pune, e kuptova se ishte viktime “thaçe-themeve.)
Le të vazhdojmë me temën që po zhvillojmë; Kurrë nuk duhet kaluar ne ekstrem, por duke u keshilluar me ekspertet perfshi edhe mjekun, duhet gjete zgjidhja më e mundeshme, dhe mbasi i kemi konsumuar të gjitha menyrat që u thane më lart dhe nuk kanë dhene rezultatin e duhur ateherë kalojme ne fazen e dyte, në menjanimin e LAKTOZES por JO qumeshtin me nenproduktet e tij.
Ndër zgjidhjet e përshtatëshme, ështe heqja e LAKTOZËS nga qumështi, ju lejon të shijoni kënaqësitë dhe përfitimet e qumështit pa shqetësime në tretje.
Si largohet laktoza nga qumështi? Studjuesit konfirmojnë; Ne nuk e heqim laktozën, por e bëjmë atë të tretshëme falë një procesi shumë të thjeshtë që riprodhon atë që ndodh natyrshëm te njerëzit. Tek njerëzit që tolerojnë në mënyrë perfekte sheqerin e qumështit, laktozën, e cila në fakt zbërthehet falë një enzime të pranishme në zorrën e hollë, LAKTAZA. deri në dy sheqerna të thjeshtë, glukozë dhe galaktozë, në mënyrë që të lehtësojë përthith-jen dhe për rrjedhojë tretjen e saj.
Problemi i njerëzve intolerantë ndaj laktozës është se ata nuk prodhojnë ose prodhojnë pamjaftueshëm laktazë. Prandaj, në qumësht thjeshtë shtohet laktaza gjatë procesit të prodhimit. Me fjalë të tjera, laktaza – enzim e zberthen Laktozen siç do të bënte trupi për ta përthithur mirë, kështu, qum-ështi "tretet paraprakisht".
Procesi i përgatitjes së qumështit pa laktozë.
QUMËSHTI PA LAKTOZË.
Lind pyetja: njerëzit intolerantë ndaj laktozës a mund ta konsumojnë atë pa problem? Po patjeter. Siç tregohet në pakon (kutine) qumështi ka më pak se 0,1% laktozë, që është pragu i vendosur nga autoritetet publike për të qenë në gjendje të konsiderojnë se një qumësht është pa laktozë.
Megjithatë, studjuesit na kujtojnë se intoleranca nuk është një alergji: dëbimi(heqja) total nuk është i nevojshëm, as nuk rekomandohet. Njerëzit që e tolerojnë dobët laktozën, në shumicën e rasteve, mund të konsumojnë gjithashtu qumësht klasik duke marrë disa masa paraprake:
Sasi të vogla, kombinim me ushqime të tjera, etj. Avantazhi i qumështit pa laktozë është të hani, pini dhe gatuani qumështin pa bërë pyetje dhe pa marrë ndonjë masë të veçantë.
A ka qumështi pa laktozë të njëjtat veti si qumështi i zakonshëm?
Absolutisht
PO. Ai përmban të njëjtat lëndë ushqyese dhe në të njëjtat sasi. Prandaj, njerëzit që janë intolerantë mund të përfitojnë nga kalciumi, vitamina D dhe përfitimet e tjera të qumështit pa rrezikun e shqetësimit në tretje. Pa folur as për ushqimin, qumështi pa laktozë është shumë i përshtatshëm për ata që pëlqejnë shijen e qumështit, por nuk e tresin mirë atë. Madje, degustimi i verbër ka treguar se ai i tërheq konsumatorët më shumë se qumështi konvencional, sepse degradimi i laktozës rrit ëmbëlsinë e tij, kjo është vetëm një përshtypje pasi niveli i sheqerit mbetet i njëjtë. Së fundi, i përshtatet të gjitha dëshirave të kuzhinës së qumështit.
Alergjia ndaj qumështit është një reagim jonormal i sistemit imunitar ndaj proteinave që gjenden në qumësht dhe jo ndaj laktozës. Prandaj, produktet pa laktozë për fat të keq nuk janë zgjidhje në këtë rast. Tek të rriturit: prek më pak se 5 persona në 1000 dhe ndryshon në mënyrë të konsiderueshme midis grupeve etnike.
PRODHIMI I PRODUKTEVE PA LAKTOZË
Njerëzit intolerantë ndaj laktozës tani janë të kënaqur me përzgjedhjen e madhe të produkteve të qumështit pa laktozë. Vitet e fundit, gama është zgjeruar gjithnjë e më shumë dhe kjo është fantastike! Por a e dini se si prodhohet qumështi pa laktozë?
Janë dy mënyra për të bërë qumësht pa laktozë nga qumështi konvencional.
METODA E PARË
. E para quhet "hidrolizë enzimatike". Një enzimë shtohet në qum-ësht dhe ndan sheqerin e qumështit, ose laktozën, në dy sheqerna të veçantë (galaktozë dhe glukozë). Pas këtij procesi, qumështi pa laktozë ka shije më të ëmbël se qumështi i zakonshëm i lopës, por gjithsesi mund të quhet qumësht.
METODA E DYTË
. Procedura e dytë është një proces, në të cilin e gjithë laktoza e pranishme në qumështin konvencional të lopës fillimisht hiqet, më tej ndahet dhe restaurohet pjesërisht.
V A Z H D O N . . . . . . .